فهرست مطالب

پژوهش های ارتباطی - پیاپی 65 (بهار 1390)

فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 65 (بهار 1390)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/04/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • صفحه 9
  • داتیس خواجه ئیان صفحه 11
    نظر به اهمیت مفهوم سازی و تبیین خط مشی گذاری رسانه ای و فقدان مطالعات جدی در این زمینه، پژوهش حاضر، با هدف مفهوم سازی و ایجاد یک چارچوب نظری صورت گرفت تا تلاشی در جهت درک چیستی خط مشی رسانه ای و شناسایی عناصر و مؤلفه های آن باشد. برای دستیابی به این هدف، پژوهشگر با انجام مصاحبه های عمیق و نیمه ساخت یافته با گروهی از خبرگان شامل پنج عضو هیئت علمی و هجده دانشجوی دکترا که از تخصص در زمینه های خط مشی گذاری عمومی، رسانه و ارتباطات، مدیریت استراتژیک و علوم سیاسی برخوردار بودند و با تلفیق دیدگاه های آنان با ادبیات موضوع، به طراحی چارچوبی نظری برای مفهوم سازی خط مشی گذاری رسانه ای پرداخت. بر اساس اطلاعات به دست آمده، ضمن ارائه تعریف جدید و جامعی از خط مشی رسانه ای، جایگاه آن در سلسله مراتب خط مشی گذاری ها مشخص و گام های تدوین آن شناسایی شد. همچنین عناصر و عوامل تشکیل دهنده مورد بررسی قرار گرفت و در پایان، پیشنهادهایی برای پژوهش های آتی و شناسایی ابعاد گسترده تر این پدیده ارائه گردید.
    کلیدواژگان: حاکمیت رسانه ای، خط مشی رسانه ای، خط مشی رسانه های نوین، خط مشی گذاری، سیاستگذاری رسانه ای، مدیریت رسانه
  • عبدالعلی علی عسگری، سیدامیرحسین مکبری صفحه 41
    این مقاله قصد دارد پس از معرفی سه منظر و گفتمان حاکم بر مدیریت استراتژیک رسانه (رادیکال، جانبدارانه و اصلاحی)، به تاثیر آنها بر مفهوم و مراحل مدیریت استراتژیک رسانه بپردازد و از یک سو، به این پرسش ها پاسخ دهد که آیا می توان از همان رویکردهای مرسوم مدیریت استراتژیک که تاکنون در سایر صنایع و مؤسسات بازرگانی مورد استفاده قرار گرفته اند، در سازمان های رسانه ای نیز بهره برد؟ و در صورت ضرورت داشتن ارائه مدل جدید، چه ملاحظات، الزامات و اصلاحاتی باید اعمال شود؟
    به منظور اعتبار بخشیدن به یافته های تحقیق، با بهره گیری از دیدگاه های خبرگان مدیریت استراتژیک و مدیران رسانه در کشور و با استفاده از روش گروه کانونی و مرور مطالعات پیشین، الزامات و ملاحظات به کارگیری مدل مطلوب مدیریت استراتژیک برای سازمان های رسانه ای، با تاکید بر رسانه های عمومی ارائه شد.
    جمع بندی دیدگاه های مختلف نشان داد، دیدگاه اصلاحی و تطبیقی، مورد پذیرش اکثریت گروه کانونی قرار گرفت و در نهایت، بر اساس این دیدگاه و پارادایم تلفیقی مدیریت استراتژیک و با رعایت ملاحظات و الزامات مطرح در این تحقیق، الگوی مدیریت استراتژیک در رسانه ارائه شد.
    کلیدواژگان: اهداف استراتژیک رسانه، تعالی سازمانی رسانه، سازمان رسانه ای، مدیریت استراتژیک رسانه، مدیریت رسانه
  • محمدصادق ضیایی، طاهر روشندل اربطانی، حسن خجسته، حسین مستقیمی صفحه 73
    رسانه ها و مدیریت حاکم بر آنها، در حال حاضر از الگوهای سازمانی تبعیت می کنند. این سازمان های رسانه ای، فاقد راهبردی جامع در خصوص نقش و جایگاه خود در تراز یک جامعه آرمانی هستند. برای نقش آفرینی مؤثر و متناسب، لازم است الگویی هنجاری برای مدیریت رسانه ها ترسیم شود تا کارکردهای کلان فرهنگی و اجتماعی، در سطح ملی و فراملی، مد نظر قرار گیرد.
    به این منظور، در مقاله حاضر با تحلیل گفتمان حوزه رسانه و ترسیم مؤلفه های درگیر در نظام ارتباطی در قالب یک مدل مفهومی، الگوی یک فرهنگ ارتباطات رسانه ای به عنوان یک راهبرد گذار به جامعه دانایی معرفی می شود. شکل گیری و استمرار این فرهنگ ارتباطی، بستر ساز نقش آفرینی سازنده رسانه های جامعه دانایی در سه حوزه کلان اجتماعی، فرهنگی و زبانی است. برای تحقق این استمرار، یک الگوی مدیریت کلان پیشنهاد می شود تا با استقرار نظمی سیاره ای، اقمار رسانه ای در مدارهای معین و مکمل اجتماعی در یک منظومه ارتباطی، ایفای نقش کنند. جدول تناوبی عناصر، استعاره کارآمد دیگری در بیان این نظم غایی در حوزه رسانه هاست.
    کلیدواژگان: جامعه دانایی، جدول تناوبی رسانه ها، فرهنگ ارتباطات رسانه ای، مدیریت منظومه ای
  • سید مرتضی موسویان صفحه 93
    امروزه در سازمان های یادگیرنده و پیشرو، توانمندسازی منابع انسانی به عنوان یک فرایند الزامی و مستمر، دنبال می شود. با توجه به تفاوت و تنوع تعاریف و تعابیر موجود در ادبیات حوزه توانمندسازی منابع انسانی، برخورداری از الگویی معتبر و اجرایی، از جمله نیازهای اساسی سازمان های هزاره سوم به شمار می رود. پژوهش حاضر، با هدف طراحی الگویی مناسب برای توانمندسازی منابع انسانی و به منظور ایجاد ارتباط منطقی میان عواملی همچون؛ زمینه های محیطی، ارزش های اسلامی، ادراکات و نگرش ها، زمینه های سازمانی، تفاوت های فردی، محیط کار داخلی و توانمندسازی روانی انجام شده است. برای طراحی الگوی مفهومی پژوهش، ابتدا ادبیات نظری در حوزه توانمندسازی منابع انسانی مرور شد و سپس با مطالعه مهم ترین الگوهای مطرح شده در زمینه توانمندسازی و در نظر گرفتن شرایط بومی رسانه ملی در ایران، با تکیه بر الگوی ارائه شده از سوی رابینز و همکاران، دو رکن اصلی، یعنی زمینه محیطی و ارزش های اسلامی به آن افزوده شد. همچنین برای آزمون الگوی یاد شده تایید عوامل مؤثر و درک چگونگی تاثیر متقابل متغیرها، از تحلیل عاملی تاییدی (با استفاده از نرم افزار لیزرل) استفاده شد.
    الگوی معرفی شده در این پژوهش می تواند نوعی شناخت کاربردی از موانع و احتمالا مسیرهای فرایند موفقیت آمیز توانمندسازی فراهم آورد.
    کلیدواژگان: ارزش های اسلامی، توانمندسازی منابع انسانی، رسانه ملی
  • علی رضاییان، عباسعلی حاج کریمی، عادل آذر، حامد دهقانان صفحه 115
    ارزیابی و تعیین اهمیت و جایگاه هر یک از راهبردهای سازمانی، تاثیر به سزایی در تصمیم گیری های راهبردی، تخصیص منابع و طرح های توسعه رسانه ملی دارد، در این میان، اگر چه روش ها و الگوهای متعددی برای سنجش و ارزیابی عملکرد سازمان وجود دارد، مسئله مهمی که در استفاده از آنها مطرح می شود، این است که کدام روش نزدیک ترین تخمین به واقعیت را در اختیار کاربران و مدیران رسانه قرار می دهد. روش سنجش متوازن (بی.اس.سی) را می توان از جمله روش های نوین ارزیابی یکپارچه عملکرد سازمان دانست که با رویکردی متوازن به ابعاد مختلف سازمان، راهبردهای سازمانی را به راهکارهای اجرایی ترجمه می کند. بر همین اساس، در این پژوهش ضمن معرفی مدلی جامع برای سنجش متوازن عملکرد رسانه ملی، ترکیب بهینه ای از شاخص های کمی ارزیابی عملکرد به روش سنجش متوازن ارائه شده و در چارچوب نظرسنجی از خبرگان، با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی، شاخص های ارزیابی متوازن شبکه خبر سیما رتبه بندی شده اند. نتایج نشان داد که بین بخش های سه گانه مدل سنجش ارزش عمومی در ارزیابی عملکرد شبکه خبر تفاوت معنی داری وجود دارد، در این میان، شاخص های مربوط به خلق ارزش عمومی بیشترین اهمیت را دارند، شاخص های مربوط به ظرفیت عملیاتی در رتبه دوم و در نهایت، شاخص های مربوط به توسعه پشتیبانی در رتبه سوم قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: ارزیابی جامع، سنجش متوازن عملکرد، شبکه خبر، مدل سنجش ارزش عمومی، مدیریت عملکرد
  • علیرضا پویا صفحه 143
    مقاله حاضر، مطالعه ای اسنادی درباره نقش ارتباطات و رسانه های جمعی در توسعه و به طور خاص سند چشم انداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران است. نظر به اهمیت زیاد، تاثیر قابل ملاحظه و پیامدهای نقش حمایتی رسانه ها از راهبردهای توسعه، وظایف رادیو و تلویزیون در این میان، برجسته و منحصر به فرد معرفی شده و توجه به سازوکار های تاثیر رسانه ها، ارزش ها و نگرش های حاکم بر افکار عمومی، دین و نهادهای دینی و نیز آگاهی از محتوای سند چشم انداز و ضرورت جلب مشارکت عموم و صاحبنظران، مورد تاکید قرار گرفته است. در این مقاله، نویسنده تلاش کرده است ضمن پرداختن به این مباحث، حوزه نظری بحث را به حوزه عملی نزدیک کند تا از مجموع مطالب، نتایجی کاربردی برای همکاری رسانه در توسعه پایدار و تحقق سند چشم انداز بیست ساله کشور به دست آید.
    کلیدواژگان: ارتباطات توسعه، تاثیر رسانه ها، چشم انداز، راهبرد
  • صفحه 187
|
  • Datis Khajeheian, M.A Page 11
    Given the significance of conceptualization and clarification of media policy-making as well as the lack of serious studies in this regard, the present research aims to conceptualize the idea of policymaking in media and offer a theoretical framework to shed lights on components and the nature of such policymaking. To reach this goal, the researcher carried out deep interviews with a group of elites including five academic members, 18 Ph.D. students majoring in public policy-making, media and communications, strategic management and political sciences. The data collected from the interviews as well as the related literature were used to design a theoretical framework for conceptualization of media policymaking. According to the findings, a new conclusive definition on media policymaking and its status in the hierarchy of policies was proposed and steps to codify it were identified. The components of the procedure were studied too and, finally, some suggestions for further study were put forward.
  • Abdol Ali Ali Asgari , Seyyed Amir Hossein Mokkaberi, M.A Page 41
    The present article aims to introduce three different discourses dominating strategic management in media (i.e. radical, moderate and reformist) and examine their effects on the concept and stages of strategic management in media. On the one hand, it seeks to find answers to the question whether it is possible to apply the same common strategic management approaches so far used in commercial industries and companies to media organizations? If a new model is necessary, what modifications, requirements or points should be observed in media model?To validate the research findings, the researcher employed the views of strategic management experts and media managers in the country and suggested the requirements to apply a strategic management model for media organizations, particularly public media, using focus group methodology and reviewing related literature. The findings indicate that the reformist standpoint is the most popular method among the focus group members. Based on this view and the eclectic paradigm of strategic management as well as taking the proposed requirements in this research, a model for strategic management in media was proposed.
  • Mohammad S. Ziaee , Taher Roshandel , Hasan Khojasteh , Hossein Mostaqimi Page 73
    Media and their management currently follow an organizational pattern. These media organizations are in dire need of a comprehensive strategy in terms of their roles and status in a supposed ideal society. For the media to be effective and influential, a normative pattern of management is required to be designed to address socio-cultural macro functions at national and transnational.To this aim, the present article analyzes media discourse and works out factors involved in communicative system in form of a conceptual pattern, proposing a pattern for media communication culture as an effective strategy for a wise society. Formations and sustainability of this communicative culture provides a ground for the wise society media to play an effective role in three macro domains: society, culture and language. To realize such a sustainability, the article proposes a macro management pattern which allows a solar-based order putting the media satellites into their predetermined orbits. Periodic Table of Elements is another fitting metaphor to express the intended order in media.
  • Seyyed Morteza Mousavian Page 93
    Today in learner and advancing organizations, empowering human resources must be a necessary sustainable process. Given the multiplicity of the current definitions of empowering human resources in the related literature, a valid and practical pattern is one of the requirements of the third-millennium organizations. The researches aims to build a logical bond among such elements (involved in empowerment) as: environmental grounds, Islamic values, perceptions and attitudes, organizational grounds, personal differences, domestic work place and psychological empowerment. To design the pattern, the researcher first reviewed the related literature and then domesticated the concept of human resources empowerment for the National Media. Relying on the pattern proposed by Robbins et. al, two other pillars, i.e. environmental aspect and Islamic values were accounted for. Confirmatory factor analysis (using LISREL software) was used to test the research conceptual pattern, to confirm the influential factors and explain the variables’ effective interactions.The proposed pattern in this study could give practical insights into potential successful paths as well as obstacles to empowerment.
  • Ali Rezaiyan , Abbas Ali Haj Karimi , Adel Azar , Hamed Dehqanan, M.A Page 115
    Assessing and finding out the significance and status of organizational strategies has remarkable effect on strategic decisions, allocating resources and developmental designs of the National Media. Although, there are various models for evaluation and assessment of organizational performance, the key issue is which method provides the users and media managers with the closest estimation to the reality. Balanced Scorecard (BSC) could be considered one of the modern methods of the integrated assessment of organizational performance which employs a balanced approach to an organization’s different dimensions to render organizational strategies into operational ones. Based on this, the present research introduces a conclusive model to assess the National Media performance and then provides an optimal combination of quantitative indicators for assessing performance based on BSC. It finally employs the results of a survey from experts using hierarchical analysis and categorizes the BSC indicators of IRINN. The findings show that there’s a significant variation between the threefold sections of general value assessment model in assessing IRINN performance. Meanwhile, the indicators of creating general values had the highest value, operational capacity indicators stood at the second point and, finally, the indicators of logistics development stood last.
  • Alireza Pouya, M.A Page 143
    The present article is a documentary study carried out on the role of communications and mass media on development and, particularly, the Islamic Republic of Iran’s 20-year Perspective Document. Given the significance of the issue, the article puts forward the remarkable impacts of media supportive role in terms of development strategies, TV and radio missions and urges the need to pay attention to media influences’ mechanism, values and attitudes ruling public opinions, religion and religious institutions as well as being aware of the contents of Perspective Document and the need to trigger public and elites participation. Addressing all these issues, the writer tries to bring theory close to practice to work out practical results for media people in terms of sustainable development and realization of 20-year Perspective Document.